Nobelio centro

Naujojo Nobelio centro statyboms ruošiamasi naudoti „Heidelberg Materials“ betoną, pasižymintį nuliniu grynuoju išmetamu teršalų kiekiu

Naujojo Nobelio centro statyboms Stokholme keliamas tikslas tapti tikru atsakingo požiūrio į aplinką ir klimatą pavyzdžiu. Šiam išskirtinės reikšmės pastatui Nobelio centro projekto komanda pasirinko naudoti pirmąjį pasaulyje surinktu anglies dvideginiu ir nuliniu grynuoju išmetamu teršalų kiekiu pasižymintį betoną „evoZero“, kurį ką tik rinkai pristatė „Heidelberg Materials“. 

Abiejų šalių pasirašytas susitarimo memorandumas simbolizuoja svarbią grandį tarp mokslo ir pramonės perėjimo prie ekologiškos ekonomikos.  

„Mokslas pateikia vis naujų įrodymų, kad pasaulis susiduria su gilia klimato ir gamtos krize“, – sako Nobelio fondo vykdomasis direktorius Vidaras Helgesenas. „Tiek už šios grėsmės svarbos išaiškinimą, tiek už jos poveikio švelninimui skirtų inovacijų kūrimą jau skirtos kelios Nobelio premijos. Kai Stokholme statome mokslo, kultūros ir dialogo namus, norime nuo mokslo neatsilikti. Todėl Nobelio projekto komanda siekia naudoti naujus medžiagų naudojimo ir kartotinio naudojimo sprendimus, kad iki minimumo sumažintų statybų poveikį klimatui.“ 

„evoZero“ – tai visiškai naujas ir unikalus produktas pasaulio cemento ir betono rinkoje, sukurtas naudojant pažangiausias technologijas, kartu išsaugant patvarumą ir eksploatacines savybes, todėl tai patrauklus pasirinkimas Nobelio centrui.  

„Įgyvendindami Nobelio centro projektą, turime unikalią galimybę suvienyti mokslo pasaulį ir pramonės pertvarkymą. Esu tikras, kad naujasis Nobelio centras nubrėš naują tvarių statybų standartą ir taps kelrodžiu kitiems pažangiai mąstantiems rinkos dalyviams“, – sako „Heidelberg Materials Northern Europe“ generalinis direktorius Givas Brantenbergas.   

Naujojo Nobelio centro statybas planuojama pradėti 2027 m. 

Betonas – universali ir patikima statybų medžiaga daugeliui struktūrų, kurios turi būti patvarios ir ilgametės. Vis dėlto, pagrindinės betono sudedamosios dalies – cemento – gamybos metu į aplinką išmetama labai daug CO2. „Heidelberg Materials“ daugybę metų dėjo pastangas, kad išspręstų šį iššūkį. Šio darbo vaisius – bendrovės šiuo metu Norvegijoje statoma pasaulyje pirmoji pramoninė gamykla, naudosianti anglies dvideginio surinkimo ir saugojimo (ADSS) technologiją gaminti cementui, kurį naudojant bus galima ruošti betoną, pasižymintį nuliniu grynuoju išmetamu teršalų kiekiu. 

2023 m. „Heidelberg Materials“ Europos rinkai pristatė savo prekių ženklą „evoZero“ – pasaulyje pirmąjį cementą, pasižymintį surinktu anglies dvideginiu ir nuliniu grynuoju išmetamu teršalų kiekiu.

Skaityti daugiau apie „evoZero“ - evoZero

Apie technologiją, įrenginį ir gaminį

Naudojant anglies dvideginio surinkimo ir saugojimo (ADSS) technologiją iš didelių išmetamųjų teršalų šaltinių surenkamas CO₂, kuris vėliau saugiai saugomas tinkamuose geologiniuose dariniuose, o ne patenka į atmosferą. „Heidelberg Materials“ ADSS įrenginys Norvegijos miesto Breviko cemento gamykloje bus mechaniškai užbaigtas 2024 m. pabaigoje. Kai jis pradės veikti, kasmet bus surenkama po 400 tūkst. tonų CO₂ ir šie teršalai bus gabenami laivu į sausumos terminalą Norvegijos vakarinėje pakrantėje. Iš jo suskystintas CO₂ vamzdynu keliaus į laikymo vietą Šiaurės jūros dugne, kur bus saugomas visą laiką. „Heidelberg Materials“ savo klientams pradės tiekti „evoZero“ 2025 m.

Apie naująjį Nobelio centrą

Nobelio centras bus mokslo, kultūros ir dialogo namai, statomi Stokholmo Siodermalmo salos šiaurinėje krantinėje, Slusene.
Nobelio centre bus rengiami įvairiausi viešieji renginiai – nuo parodų, programų moksleiviams iki paskaitų ir pokalbių apie svarbiausius ateities iššūkius. Tai bus susitikimo vieta Nobelio premijos laureatams, Stokholmo gyventojams, turistams, moksleiviams ir jų mokytojams.
Viešosios veiklos, kurios jau vykdomos visame pasaulyje, skaitmeniniu būdu ir Stokholmo senamiestyje įsikūrusiame Nobelio premijos muziejuje, po naujojo Nobelio centro atidarymo bus toliau plėtojamos ir vykdomos platesniu mastu.

 

Nobelio centro

Nobel centre.

Nobelio centro

Noble centre.